El bloc de l'IOC

Aquest bloc vol ser una eina de comunicació de tota la comunitat de l'Institut Obert de Catalunya
correu:bloc@ioc.cat

La foto del dia

La foto del dia

Cançons per escoltar

27 de gener 2014

27 de gener. Dia de record de l'holocaust

Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust

27 de Gener
Disponible a: cas, eus


Un grupo de personas en una calle, llevando en su ropa una insignia con una estrella de David amarilla, que los nazis impusieron obligatoriamente a todos los judíos

  • Foto de la capçalera: Foto feta a un gueto de Polònia, on els jueus eren obligats a portar cosida a la seva roba una estrella de David groga. Deutsches Bundesarchiv (Arxiu Federal Alemany) Bild 101I-133-0703-32

Aquest dia es celebra perquè no s'oblidi els que van patir la persecució nazi per pertànyer a un grup religiós, a una ètnia diferent o a una minoria.

"Hi havia un lloc anomenat la rampa, on arribaven els trens amb els jueus. Arribaven dia i nit, de vegades un tren per dia i de vegades fins a cinc... Constantment desapareixia gent del cor d'Europa i arribaven al mateix lloc, sense sospitar quina havia estat la sort dels que van arribar abans que ells. I tota aquesta gent... jo sabia que en dues hores el 90% d'ells moririen a la cambra de gas."

Rudolf Vrba, treballador a Auschwitz entre 1942 i 1943
 





Abans i durant la II Guerra Mundial (1939-1945), el govern de Hitler (Alemanya i països ocupats) va dur a terme una política progressiva d'extermini del poble jueu i d'altres ètnies, comunitats religioses i grups minoritaris, com els gitanos, els testimonis de Jehovà, els homosexuals o les persones amb discapacitats.

Aquest genocidi en massa, anomenat holocaust, va començar amb polítiques discriminatòries i de segregació en guetos de les ciutats i va acabar amb la deportació de milers de persones a camps d'extermini on eren "eliminats". El patiment va continuar durant anys fins que el 27 de gener de 1945 els exèrcits aliats van alliberar els camps d'extermini.


Perquè no es torni a repetir

Algunes de les actituds discriminatòries prèvies a l'holocaust no són gaire diferents de moltes reaccions intolerants que podem veure al nostre voltant. Per aquesta raó les Nacions Unides van decidir dedicar el 27 de gener a commemorar la memòria de les víctimes de l'holocaust, per tal que el pas del temps no disminueixi l'horror del que ha passat i que mai arribi a justificar el fet que passés una cosa així.

Encara que pugui semblar increïble hi ha gent que nega l'existència de l'holocaust, o que justifica que els jueus fossin discriminats i segregats.


"
Negar fets històrics, especialment en un tema tan important com l'Holocaust, és simplement inacceptable. Com també és inacceptable demanar l'eliminació de cap Estat o poble. M'agradaria veure que aquest principi fonamental és respectat tant en la teoria com en la pràctica per tots els membres de la comunitat internacional."
Ban Ki-moon, Secretari General de les Nacions Unides
____________________________________
http://www.enredate.org/cat/dies_mundials/dia_internacional_de_conmemoracion_de_las_victimas_del_holocausto 

http://www.ushmm.org/


13 de gener 2014

El tricentenari dels fets del 1714



Tota la informació a:

http://tricentenari.gencat.cat/ca/index.html