El bloc de l'IOC

Aquest bloc vol ser una eina de comunicació de tota la comunitat de l'Institut Obert de Catalunya
correu:bloc@ioc.cat

La foto del dia

La foto del dia

Cançons per escoltar

23 de març 2014

Any Vinyoli

Any Vinyoli
Joan Vinyoli (Barcelona, 1914-1984) és un dels poetes més grans en llengua catalana del segle XX, i, probablement, la veu lírica més influent en tota la literatura que ha vingut després d’ell. El mestre Carles Riba ja en va saber copsar el talent, essent Vinyoli molt jove. I Salvador Espriu, que sempre li va fer costat i amb qui va mantenir una fructífera relació, va afirmar que la poesia de l’autor barceloní honoraria la lírica de qualsevol gran país.
Vinyoli va exercir, ja en la maduresa, com a traductor de l’alemany. En aquest sentit, les seves versions de Rilke són d’una altíssima vàlua literària. Però, per damunt de tot, va ser poeta, i va consagrar a aquest gènere els més conspicus esforços de la seva vida i el millor dels seus anys. És per això que la seva obra respon a criteris d’una elevada exigència formal i moral, i és també per això que el seu cant ens sedueix tan bon punt comencem a anostrar-nos-el.
Aquest 2014 s’escau el centenari del seu naixement (com també, al novembre d’enguany, el trentè aniversari de la seva mort). Per tal d’honorar la seva memòria i difondre’n l’obra i el llegat, el Departament de Cultura, mitjançant la Institució de les Lletres Catalanes, promou l’Any Vinyoli tot al llarg de l’any present. Un any d’homenatge al gran poeta català que tindrà un caràcter cultural, cívic i participatiu.
http://www.vinyoli.cat/