The Fourth Industrial Revolution from Marta Chierego on Vimeo.
El bloc de l'IOC
Aquest bloc vol ser una eina de comunicació de tota la comunitat de l'Institut Obert de Catalunya
correu:bloc@ioc.cat
correu:bloc@ioc.cat
La foto del dia
Cançons per escoltar
20 de març 2017
11 de març 2017
08 de març 2017
8 de març. Dia internacional de les dones
Els confosos orígens del Dia Internacional de la Dona
El 8 de Març se celebra a tot el món, excepte els països mulsulmans, el Dia Internacional de la Dona. Però per què, el 8 de Març? Els orígens d’aquesta celebració, encara que no tan llunyans, són molt confosos. La historiografia espanyola els vincula a la commemoració de l’incendi d’una fàbrica tèxtil de Nova York el citat dia de 1857, segons unes fonts, i de 1908, segons d’altres.
Les obreres de la Cotton s’havien declarat en vaga per les condicions de treball insuportables que patien i havien ocupat la fàbrica.El propietari les va tancar i va calar-hi foc; van morir les 129 treballadores que hi havia dins. La historiografia nordamericana, en canvi, relaciona el 8 de Març amb una manifestació espontània de les treballadores del sector tèxtil a Nova York, també el 8 de Març de 1857 o de 1908, depenent de les versions.
Les treballadores protestarien pels salaris baixos, la jornada laboral de 12 hores i l’augment de càrregues laborals. Moltes obreres van ser detingudes i algunes trepitjades per la multitud. D’altres fonts parlen d’una marxa de costureres de la companyia Lower East Side de Nova York convocada al Març de 1857, que reclamaven una jornada laboral de 10 hores.
Ana Isabel Álvarez desmenteix aquestes versions a Los orígenes y la celebración del Día Internacional de la Mujer, 1910-1945 (KRK Ediciones). Aquesta investigadora no ha trobat proves de l’existència de l’incendi de la fàbrica Cotton ni de la manifestació de treballadores, com tampoc ho han fet historiadores com Renée Côte, Liliane Kandel o François Picq.
Manifestació a favor del vot femení a Nova York a l'any 1913
Manifestació a favor del vot femení a Nova York a l'any 1913
En canvi, sí s’ha trobat constància de la vaga de les obreres de la companyia de bruses Triangle, l’any 1909 a Nova York. En recolzament de les treballadores de Triangle, el Sindicat Internacional de Treballadors del Vestit va iniciar una vaga que va durar tres mesos, a la qual es fan afegir sufragistes, socialistes i dones de la burgesia. La vaga finalitzà el Febrer de 1910, però sense haver aconseguit les demandes laborals, la qual cosa va resultar tràgica un any després: el 25 de Març de 1911, un incendi va destruir gran part de la fàbrica i van morir 146 treballadores. No obstant, segons la historiadora Mari Jo Buhle, aquest esdeveniment tampoc seria l’origen del Dia Internacional de la Dona, sinó que ésimportant perquè va constituir la primera vaga als Estats Units de dones treballadores per demanar millores en les seves condicions laborals.
El cert és que els orígens del Dia Internacional de la Dona estan lligats als moviments obrers i als partits socialistes dels Estats Units i Europa. Les dones del partit socialista nordamericà van ser les primeres a instaurar el Woman’s Day o Dia de la Dona, unes jornades de reflexió i acció. La primera va tenir lloc el 3 de Maig de 1908 a Chicago, reivindicava el sufragi femení, que no van aconseguir fins el 1920, i rebutjava l’esclavitud sexual. A Europa, Clara Zetkin (1857-1933), líder de les socialistes alemanyes, proposa l’any 1910 a la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, a Copenhague, instaurar el Dia Internacional de la Dona, que es va celebrar per primera vegada el 19 de Març de 1911 a Àustria, Alemanya, Dinamarcai Suècia.
Més d’un milió de dones hi va participar, segons l’Assemblea General de l’ONU. A més del dret a votar i a ocupar càrrecs públics, demanaven el dret a treballar, a l’ensenyament vocacional i la fi de la discriminació laboral. El dia exacte de celebració va anar canviant, fins que l’any 1914 s’institueix definitivament el 8 de Març.
La història del Dia Internacional de la Dona no es pot vincular a un únic esdeveniment aïllat, sinó que està formada per processos i esdeveniments que mostren una societat en trasformació que es va fent cada vegada més complexa: la Primera Guerra Mundial, la Revolució Russa, el sindicalisme femení de les primeres dècades del segle XX, la lluita pel sufragi femení o les pugnes entre socialistes i sufragistes.
Nacions Unides va proclamar el 1975 com a Any Internacional de la Dona. Amb motiu d’aquesta celebració, Nacions Unides va començar a observar el 8 de Març com a Dia Internacional de la Dona i el 16 de desembre de 1977, l’Assemblea General va convidar tots els Estats a què proclamessin, d’acord amb les seves tradicions històriques i costums nacionals, un dia de l’any com a Dia de les Nacions Unides pels Drets de la Dona i la Pau Internacional. La resolució 32/142 demanava els Estats que continuessin ajudant a crear condicions favorables per a l’eliminació de la discriminació de les dones i per a la seva plena participació al procés de desenvolupament social. L’Any Internacional de la Dona, el 1975, obria les portes del Deceni de les Nacions Unides per a la Dona (1976-1985), proclamat per l’Assemblea General de l’ONU.
(de:http://www.adpc.cat/new_site/?page_id=283)
04 de març 2017
03 de març 2017
Subscriure's a:
Missatges (Atom)