El bloc de l'IOC

Aquest bloc vol ser una eina de comunicació de tota la comunitat de l'Institut Obert de Catalunya
correu:bloc@ioc.cat

La foto del dia

La foto del dia

Cançons per escoltar

21 d’octubre 2007

Moodle


Moodle és el programa que proporciona a l'IOC l'entorn virtual, el lloc web vaja, on té lloc l'ensenyament i l'aprenentatge. Fa 4 anys que els estudiants de GES hi començaren a treballar, enguany s'hi han afegit els de Batxillerat, Proves d'accés a CFGS i molt aviat els de Formació Professional que, de moment, hi entren a veure la Secretaria virtual.

Al món hi ha més de 200.000 llocs que utilitzen aquest programa, llocs de diferent mida que van des d'un únic professor amb un centenar d'estudiants, fins a universitats senceres, com la OpenUniversity o la UPC amb centenars de milers d'estudiants.

Què té Moodle que el fa tan popular? Hi ha diferents raons:
  • és de codi obert. Això vol dir que els programadors d'aquest aplicatiu donen a conèixer el codi sobre el qual funciona. És a dir, el regalen. Si algú el vol només ha d'anar al lloc web del projecte, descarregar-lo i instal·lar-se'l en el seu servidor de pàgines web: funciona a la primera i en menys de 15 minuts. Si aquesta persona és, al seu torn, programadora, pot estudiar-ne el codi, canviar-lo amb tota llibertat i adaptar-lo a les seves necessitats: no ha de donar comptes a ningú ni pagar res.
  • una conseqüència de ser de codi obert és que es pot traduir fàcilment a qualsevol idioma, com el català o l'hindi; de fet ara mateix es pot trobar Moodle parlant en més de 70 llengües.
  • l'altra és que el seu desenvolupament és molt ràpid. Al haver-hi tants usuaris i programadors contínuament observant el funcionament del programa es detecta de seguida qualsevol problema de seguretat o de mal funcionament, amb la qual cosa s'hi pot posar remei immediatament.
  • el creixement també és ràpid perquè Moodle és un programa modular, que significa que se li poden afegir nous mòduls, noves prestacions de manera ràpida i còmoda. Així, per exemple, el Departament d'Educació ha desenvolupat dos mòduls per poder incloure dins de Moodle dues activitats molt interessants de creació catalana: les activitats JClic i el Quaderns Virtuals.
Però el que fa únic a Moodle és la comunitat que hi ha la darrera. Una comunitat virtual de persones programadores, usuàries, traductores, provadores, etc. que comparteixen obertament els seus dubtes, neguits, troballes i coneixement. Una comunitat on les persones s'hi afegeixen i en surten lliurement perquè l'únic lligam és el lloc web del projecte, però amb una qualitat moral molt alta i que tenen un objectiu comú: ajudar les altres persones a aprendre a treure el màxim rendiment de Moodle, un programa que posa en comunicació persones i els facilita l'aprenentatge.

M'agrada Moodle!

1 comentari:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.