El bloc de l'IOC

Aquest bloc vol ser una eina de comunicació de tota la comunitat de l'Institut Obert de Catalunya
correu:bloc@ioc.cat

La foto del dia

La foto del dia

Cançons per escoltar

31 d’octubre 2007

Web curiosa


Clica a la imatge i espera.

30 d’octubre 2007

Memòria històrica

Quan aquest país encara no és capaç d'afrontar d'una forma decidida i valenta la memòria de la guerra civil val la pena conèixer la visió que en tenien els nens i nenes mitjançant els seus dibuixos.
Com veureu, la Universitat nordamericana de Columbia en disposa d'un bon fons.

27 d’octubre 2007

Home/Dona

Realitat o tòpics ?
Passat o present ?



21 d’octubre 2007

Moodle


Moodle és el programa que proporciona a l'IOC l'entorn virtual, el lloc web vaja, on té lloc l'ensenyament i l'aprenentatge. Fa 4 anys que els estudiants de GES hi començaren a treballar, enguany s'hi han afegit els de Batxillerat, Proves d'accés a CFGS i molt aviat els de Formació Professional que, de moment, hi entren a veure la Secretaria virtual.

Al món hi ha més de 200.000 llocs que utilitzen aquest programa, llocs de diferent mida que van des d'un únic professor amb un centenar d'estudiants, fins a universitats senceres, com la OpenUniversity o la UPC amb centenars de milers d'estudiants.

Què té Moodle que el fa tan popular? Hi ha diferents raons:
  • és de codi obert. Això vol dir que els programadors d'aquest aplicatiu donen a conèixer el codi sobre el qual funciona. És a dir, el regalen. Si algú el vol només ha d'anar al lloc web del projecte, descarregar-lo i instal·lar-se'l en el seu servidor de pàgines web: funciona a la primera i en menys de 15 minuts. Si aquesta persona és, al seu torn, programadora, pot estudiar-ne el codi, canviar-lo amb tota llibertat i adaptar-lo a les seves necessitats: no ha de donar comptes a ningú ni pagar res.
  • una conseqüència de ser de codi obert és que es pot traduir fàcilment a qualsevol idioma, com el català o l'hindi; de fet ara mateix es pot trobar Moodle parlant en més de 70 llengües.
  • l'altra és que el seu desenvolupament és molt ràpid. Al haver-hi tants usuaris i programadors contínuament observant el funcionament del programa es detecta de seguida qualsevol problema de seguretat o de mal funcionament, amb la qual cosa s'hi pot posar remei immediatament.
  • el creixement també és ràpid perquè Moodle és un programa modular, que significa que se li poden afegir nous mòduls, noves prestacions de manera ràpida i còmoda. Així, per exemple, el Departament d'Educació ha desenvolupat dos mòduls per poder incloure dins de Moodle dues activitats molt interessants de creació catalana: les activitats JClic i el Quaderns Virtuals.
Però el que fa únic a Moodle és la comunitat que hi ha la darrera. Una comunitat virtual de persones programadores, usuàries, traductores, provadores, etc. que comparteixen obertament els seus dubtes, neguits, troballes i coneixement. Una comunitat on les persones s'hi afegeixen i en surten lliurement perquè l'únic lligam és el lloc web del projecte, però amb una qualitat moral molt alta i que tenen un objectiu comú: ajudar les altres persones a aprendre a treure el màxim rendiment de Moodle, un programa que posa en comunicació persones i els facilita l'aprenentatge.

M'agrada Moodle!

16 d’octubre 2007

Slideshare. Presentacions en línia

Parlant d'eines web 2.0, l'Slideshare és un un lloc que permet, a l'estil youtube amb vídeos o fotolog amb fotos, allotjar, compartir i comentar presentacions sobre qualsevol tema que us vingui de gust. Ara ofereix també l'Slidecast, la suma de l'Slideshare i el podcasting, és a dir la posibilitat de penjar una presentació amb so associat. A la pàgina d'inici n'hi podeu trobar exemples anant a slidecast.

12 d’octubre 2007

Què es celebra el 12 d'Octubre?

No tothom celebra el 12 d'octubre de la mateixa manera. Hi moltes maneres de veure'l i de sentir-ho.
Fixeu-vos en aquesta protesta pacífica dels maputxes chilens, a la foto, contra el mal anomenat "Descubrimiento de América".

A Jujuy (Argentina) també han convocat per avui una marxa de torxes i un "ploro" general pel que consideren un saqueig dels conquistadors.

Altres comunitats hispanes entenen el dia com una trobada entre els pobles colonitzats.

I tu, que en penses?

Les dones també han fet el rock. Janis Joplin

Des de mitjans del segle passat el rock s'anà convertint en la música popular, especialment per a la gent jove de tot el món. Però, com en altres àmbits, sembla que el paper de la dona és el de ser fan dels grans ídols masculins. No cal dir que no pot ni ha de ser així. Algunes cantants han demostrat que elles també saben fer rock.
Janis Joplin n'és un molt bon exemple. Escolteu una interpretació seva al festival de rock de Woodstock de 1969:

08 d’octubre 2007

El Che Guevara, un mite revolucionari ?

Ara fa 40 anys, el 9 d'octubre de 1967, fou assassinat a Bolívia Ernesto Che Guevara, donant lloc a l'inici d'un dels mites revolucionaris del segle XX i a una icona encara plenament vigent. Però qui fou el Che?

Ernesto Guevara de la Serna (Rosario, Argentina, 1928 - La Higuera, Bolívia, 1967) fou un dirigent revolucionari, i líder guerriller, anomenat 'el Che'.

Nasqué en el si d'una família burgesa de Rosario. Pareix ser que als dos anys emmalaltí d'asma, que sofrí tota la seva vida, per la qual cosa la seva família es va mudar a un lloc de clima més sec, a Alta Gracia (Córdoba), Argentina, sense que la seva malaltia milloràs. La seva educació primària va ser a la seva llar, a càrrec de sa mare, Celia de la Serna.

Estudià Medicina. Passà a Guatemala, on s'adherí a les tesis populistes del president del país Jacobo Arbenz, que fou derrocat pels filoimperialistes. Perseguit pels nous governants, deixà Guatemala per passar a Mèxic. Allà s'uní al cercle revolucionari de cubans exiliats que encapçalava Fidel Castro. Fou un dels supervivents de l'operació "Granma", i juntament amb Castro i Camilo Cienfuegos integrà la tríade que comandà el triomf militar dels revolucionaris contra el govern Batista (gener de 1959).

Dins del nou govern cubà organitzà i dirigí el Instituto Nacional de la Reforma Agraria, des d'on instituí noves lleis agràries, després d'expropiar als grans terratinents. Participà en el Departamento de Industrias i també fou nombrat president del Banco Nacional de Cuba. Fou la figura senyera de l'internacionalisme cubà, i de la defensa de la solidaritat antiimperialista dels països d'Amèrica, Àfrica i Àsia, que queda reflectida en el seu discurs a Alger (1963).

El 1965 sorprengué el món amb la renúncia als seus càrrecs governamentals a Cuba, per dirigir la lluita revolucionària del Congo. Després d'aquesta experiència, es dedicà a la lluita guerrillera a diversos països americans i, finalment, a Bolívia (1966).

Capturat per l'exercit bolivià, amb la col·laboració de la CIA, fou assassinat. El 1997 les seves despulles, descobertes el 1995, foren soterrades a Cuba amb els màxims honors.

Che Guevara va esdevenir un mite, i molts joves el tenen com a ídol. Se li han dedicat moltes cançons com Hasta siempre comandante Che Guevara de Carlos Puebla i versionada per Boikot, o Canción del elegido de Silvio Rodríguez.

(Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Che_Guevara) Aquí mateix hi podeu trobar fotografies, cançons, vídeos.

Música a la xarxa

Internet ha canviat la forma de difusió de la música. Compartir música és una de les activitats més importants i també pot ser una forma de donar-se a conèixer sense passar per tot el muntatge comercial de les grans companyies. Penjar un vídeo nostre cantant alguna cançó al Youtube és molt senzill, això sí, si se sap cantar.
Aquesta noia, Esmee, s'ha fet famosa a partir de penjar algunes interpretacions seves al Youtube.
Aquí la podem escoltar cantant una cançó de Justin Timberlake, amb sorpresa final !

07 d’octubre 2007

Hieronymus Bosch

Jeroen Anthoniszoon van Aken, conegut com a Hieronymus Bosch o Jeroen Bosch, (Bolduque h. 1450 - † agost de 1516) va ser un misteriós pintor flamenc que va reflectir en els seus quadres la condició humana, enfrontada sempre al pecat i a l'infern. Els seus quadres semblen prefigurar algunes elements del surrealisme i l'expressionisme que es donarien en el segle XX. Algunes de les seves figures criden encara avui poderosament la nostra atenció i imaginació.

Ja direu que n'opineu !
BubbleShare: Share photos - Share your baby pictures

04 d’octubre 2007

SOS Racisme

L'organització SOS Racisme, la web de la qual val la pena d'anar visitant per mantenir-se al dia, us convida a participar en tot un seguit de concursos:
1.- Concurs de vídeos
2.- Concurs de cartells

Animeu-vos a participar-hi !!!