El bloc de l'IOC

Aquest bloc vol ser una eina de comunicació de tota la comunitat de l'Institut Obert de Catalunya
correu:bloc@ioc.cat

La foto del dia

La foto del dia

Cançons per escoltar

22 de març 2008

22 de març, dia mundial de l'aigua


Més de 1.100 milions de persones no tenen accés a l’aigua potable.
El 50% de la població dels països empobrits està exposada a fonts d'aigua contaminada.
El 40% de la població mundial manca de sistemes de sanejament bàsic, és a dir, latrines. Es calcula que 34.000 persones -de les quals 4.500 són nens-, moren cada dia per manca d'accés a l'aigua potable, de la qual diàriament a Europa cada ciutadà consumeix una mitjana de 110 litres.
Deu dels principals rius del món s'assequen a causa del canvi climàtic, la contaminació i les preses.
Un centenar d'organitzacions que treballen el tema d'aigua, desenvolupament i medi ambient -com Enginyeria sense Fronteres i la Federació Catalana d'ONGD- han signat per primera vegada un manifest conjunt que reclama el reconeixement de l'accés a l'aigua com un dret “bàsic i universal” i exigeix que la gestió i control d'aquest recurs sigui “pública, social, comunitària i participativa”.
A Espanya els efectes de la sequera es veuen agreujats per la mala gestió de l'aigua, en particular pel seu ús gairebé sense restriccions en l'agricultura i el turisme.
Només l’ agricultura consumeix el 75% dels recursos, sent eficients tan sols el 15% dels regadius. A aquest malbaratament cal afegir l'aigua consumida en produir cultius excedentaris, que equival a l'aigua consumida per 16 milions de persones, i les extraccions dels 510.000 pous il·legals existents al nostre país. L'apogeu i popularització del golf a Espanya també és font d'estudis i mobilitzacions. Els espanyols ocupen el primer lloc de la Unió Europea en consum mitjà d'aigua per habitant i dia (265 litres). (Font: canalsolidari.org)