El bloc de l'IOC

Aquest bloc vol ser una eina de comunicació de tota la comunitat de l'Institut Obert de Catalunya
correu:bloc@ioc.cat

La foto del dia

La foto del dia

Cançons per escoltar

31 de gener 2012

Mestres, un retrat viscut de la tasca dels docents

Mestres, un retrat viscut de la tasca dels docents
Aquest dimarts, 31 de gener, a les 22.30h, TV3 estrena Mestres, la sèrie del departament de Nous Formats que indaga sobre la feina quotidiana de mestres i professors d’Infantil, Primària i Secundària: com treballen, què en pensen, de la seva feina… i quines solucions troben cada dia per als reptes que planteja educar els nens i adolescents del segle XXI. En cada capítol de Mestres es mostrarà el dia a dia d’un paisatge escolar concret: una classe de P4, una aula oberta, una escola rural, un institut urbà…  i també es farà una mirada al passat: deu persones populars i destacades en diferents àmbits socials tornaran al centre on van estudiar, presentaran el mestre que els va canviar la vida i, durant una estona, es posaran al seu lloc davant dels alumnes d’ara.
La presentació del programa es va fer a l’escola Pau Casals de Barcelona, amb l’assistència de la consellera d’Ensenyament; Irene Rigau; la directora de TV3, Mònica Terribas i la directora de la sèrie, Fúlvia Nicolàs, així com del director de la Fundació Jaume Bofill, Ismael Palacín, i del president de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, Raül Manzano. Coincidint amb l’emissió de Mestres, la Fundació Jaume Bofill i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica han organitzat un cicle de deu debats per tot Catalunya, emesos en directe per Internet des d’aquest mateix blog, que reflexionaran sobre “què vol dir ser mestre avui?”. Palacín i Manzano van remarcar  “la capacitat de síntesi” i “la gran sensibilitat” del programa i van assegurar que ofereix una gran oportunitat per “mobilitzar un debat a tot Catalunya” sobre la identitat professional i el compromís ètic del professorat.
Per la seva part, Mònica Terribas va explicar que la sèrie “reflecteix una actitud en positiu dels mestres”, ja que és un exercici d’”autoestima col•lectiva” d’unes de les primeres persones que “ens han obert el camí”. El programa que ara veu la llum es va començar a gestar fa dos anys. “Quan l’emetem la nostra societat s’adonarà que la dels mestres és la professió més important del món. Estem en mans dels mestres”, va concloure la directora de TV3.
Després de dirigir l’equip que ha fet la sèrie, Fúlvia Nicolàs sosté que la de mestre “és una feina que no està tan considerada com ho hauria d’estar” i que un dels objectius del programa és, precisament, posar en valor “la importància que els mestres tenen en la societat, ja que canvien vides”. A l’espai apareixen personatges populars que parlen d’un mestre en la seva vida. “Els hem anat a trobar, els hem posat cara a cara i hem posat el convidat a fer una classe”, va explicar Nicolàs.
La consellera Rigau va tancar la presentació agraint a TV3 la realització d’una sèrie en la qual, segons va dir, “s’hi perceben també els intangibles de l’escola, que és un gresol de sentiments”. Va afirmar que la feina dels professionals de l’educació “està entre l’ètica i l’èpica”, ja que “quan un mestre es posa al davant d’una classe s’exposa” i alhora sap que “el futur d’aquells infants i joves també depèn de tu”. Com a experiència personal va afirmar: “els que hem estat docents sabem que hi ha un regal que et fa la vida i és trobar-te un exalumne”.